Hvis du allerede har glemt lidt for meget fra de tætpakkede oplæg og debatter på Byggeriets Diversitetsdag 2023, behøver du ikke ærgre dig. Vært Muneeza Rosendahl sørgede for et fornemt speed wrap-up af dagen, som vi bringer her.
Vi hørte fra Sara Louise Muhr, som siger: “Hvis du har en hjerne, så er du biased.” Derfor skal vi også se vores bias i øjnene, og så når det gælder, hvem vi typisk ser som havende lederpotentiale. For hvad er det egentlig for nogle normer, vi oplever, at man skal passe ind i som chef?
Vi skal skabe arbejdspladser, hvor man kan være sit autentiske selv og stille spørgsmålet: Tolerer vi diversitet, eller fejrer vi diversitet? Det skal selvfølgelig fejres!
Engang havde vi reklamer, der talte, at “Der er så meget, kvinder ikke forstår.” I dag ved vi, at det er sexistisk, men det kan fortsat være svært for mænd at forstå, hvordan kvinder har det.
Så hvis du som mand gerne vil prøve at forstå, så tag et kig på dine privilegier og dine netværk og se, om der også er kvinder eller minoriteter repræsenteret. Don’t fix the women – fix the structures!
Og forstil dig, hvordan det ville være altid at spille på udebane fremfor hjemmebane. Hvem hepper på dig?
Der kan ikke være diversitet, hvis der ikke er inklusion. På engelsk siger man: Diversity is getting invited to the party. Inclusion is being invited to dance. And belonging is dancing like no one is watching.
D&I er et hardcore business-tiltag, og hvis man ikke kommer ombord, så ender man som virksomhed med at blive irrelevant. Hvis du ikke er en del af løsningen, så er du måske ubevidst en del af problemet. Og nøgenkalendere i skurvognen er so last year! Er du i tvivl, så spørg din kone!
Glem ikke humoren eller det kønsneutrale sprog. I dag hedder det tillidsrepræsentant og ikke tillidsmand.
Hvis du ikke ved noget om D & I og måske er fuldstændig inkompetent, så vær ikke bange for at indrømme det. Sådan kan I også få Sara Louise Muhr med ombord.
Vi skal blive opmærksomme på, hvad vi opfatter som normalt eller naturligt. Det er menneskeskabte rammer og regler for, hvordan vi skal opføre os.
Nu sagde jeg lige, at der er meget, mænd ikke forstår. Men hvis man skal tro nogle, så er det bevist, at mænd er klogere end kvinder. Det kaldes et bevidst bias.
Viden kan ikke stå alene – der skal også en holdningsændring til. Vær opmærksom på dryp dryp-effekten: “Kan du ikke tage en joke?” – “Jo, men det var kun sjovt første gang” – hvis det overhovedet var det.
Og så troede vi lige, at vi kun skulle ændre vores holdninger, men nej – vi skal også ændre vores handlinger. For eksempel kan vi udøve aktivt allyship.
D&I er ikke kun for HR. Det skal op på topledelsesniveau, uanset hvor mange regnbuebiler, man har kørende. Der er ikke en rigtig eller en forkert måde at gøre det på i forhold til måltal. Det, der er vigtigt, er at fortælle de gode historier, forstå hvor vi skal arbejde med D & I og erkende, at vi har et problem. Og så gøre noget ved det!
Og så skal vi jo huske at handle, og I kan gøre meget helt konkret: Meld jer ind i Byggeriets Diversitetsdag – I finder en flyer på bordene.
Der findes ikke mirakler, når det kommer til D&I. Det handler om hårdt arbejde, og så kan det også lykkes. Men det kræver en 360 graders indsats. Kvalitet giver kvantitet! Italesæt derfor agendaen som en kvalitetsindsats fremfor en rekrutteringsindsats. Og byg gerne et fitnesscenter – det kan efter sigende skabe fysisk aktivitet og interaktion mellem folk både i og udenfor selve centeret.
Politikker er ikke nok – der skal også en handlingsplan bag. Så tal om det og stil for eksempel spørgsmålet: “Er det okay at give et kram?” For nogen er det, for andre – ja, så krammer de ikke engang deres ægtefælle!
Bias er alle steder, for eksempel kønsbias, racialiseret bias, seksualitetsbias med mere. Og bare fordi vi selv tilhører en af grupperne, er vi desværre ikke fri af bias. Jeg kan som brun kvinde for eksempel også tænke eller handle sexisitisk og racistisk.
Ja! Vi skal ansætte den bedst kvalificerede til jobbet. Problemet er, at det er det, vi tror, vi gør – men vi gør det faktisk ikke. Så derfor: Slå stillingerne op. Tænk over sprog og fotos i stillingsannoncen. Prøv blind rekruttering. Stil de samme spørgsmål til kandidaterne – og hav et mangfoldigt ansættelsesudvalg.
Der kan opstå diskrimination både på byggepladsen og på kontoret. Derfor er det vigtigt at arbejde med psykologisk tryghed og få flere kvinder ind i branchen.
Vi skal have modet til at sætte diversiteten i spil, og det betyder blandt andet at sætte sig ind i en række nye begreber. Jeg har i dag lært, at vi skal befinde os i en såkaldt “stønne-zone”.
Vi skal bygge bro mellem forskellighederne, ikke ændre dem. Sådan skaber vi det bedste arbejdsmiljø.
Den hårde, men kærlige, tone er ikke kærlige drillerier for alle, og flere er bange for at begå fejl. Så det skal vi være opmærksomme på, når der skal arbejdes med psykologisk tryghed.
Nogle af jer har måske hørt udtrykket “educate yourself”, og det havde Maria nogle helt konkrete råd til. Så skift radioen ud med lydbøger og tal med nogen, der ikke ligner dig selv.
Endnu engang stort tillykke til vinderne af Byggeriets Diversitetsdags Hæderspris. Og husk, husk, husk at melde jer ind i Foreningen Byggeriets Diversitetsdag.
Tak for i dag! Vi ses i 2024!