Det kræver en kulturændring af de større at sikre flere kvinder i byggebranchen. Både i branchen og hos kvinderne. Foreningen Divérs er en af de aktører, der for alvor trækker til – med Boss Ladies som spydspids.
Det hele startede på et folkemøde på Bornholm for fire år siden. Nina Groes, grundlægger og direktør i Foreningen Divérs, skulle stå for at moderere en debat mellem to kvindelige håndværkere:
– Jeg var blæst bagover. De udfordringer, de havde mødt på deres vej, var af en kaliber, jeg aldrig havde set før i en dansk sammenhæng. Jeg har arbejdet med ligestilling i mange år, og det værste af det hele var, at jeg aldrig havde hørt om det før. Jeg besluttede på stedet, at de her enormt seje kvinder skulle have en stemme i debatten.
Hjemme ved køkkenbordet, som på det tidspunkt udgjorde hovedkontoret, gik Nina Groes i gang med at kontakte både Dansk Byggeri, 3F og diverse fonde.
– Og der skal virkelig lyde en stor tak til dem, for de var på med det samme, og det gjorde det meget nemmere også at få de mange øvrige aktører med, siger Nina Groes.
Trodset alle udfordringer
Boss Ladies var født. Og navnet er, ifølge Nina Groes, fuldstændigt passende for de kvinder, det helt fra starten handlede om:
– De her kvinder er blevet mødt af helt utroligt mange fordomme og forhindringer. Både på deres uddannelse, da de skulle have en læreplads og på deres arbejdsplads. Ja, sågar fra deres egen familie og omgangskreds. Alligevel har de trodset alle udfordringer, fordi de ville håndværkervejen så meget. Så de er nogle Boss Ladies med et kæmpe potentiale til at skabe noget.
I dag er listen over Boss Ladies’ samarbejdspartnere så lang, at Byggeriets Diversitetsdag for overskuelighedens skyld blot linker til den. Og det allervigtigste: Ambassadørkorpset tæller mere end 200 kvinder i faget.
Om Boss Ladies
Boss Ladies er sat i verden for at stimulere piger og unge kvinders interesse for at søge bygge-, anlægs- og installationsbrancherne. Boss Ladies vil styrke den faglige stolthed hos de unge kvinder og bidrage til, at kvinderne opnår gode praktikforløb, og at trivslen øges på erhvervsuddannelserne og i branchernes virksomheder.
Boss Ladies vil udvikle nye metoder og viden i en branche, hvor det har vist sig vanskeligt at tiltrække og fastholde kvindeligt talent. Projektet vil således aktivere ny praksisviden om, hvordan vi skaber kulturændringer i brancher, som i dag hovedsageligt tiltrækker drenge og mænd.
– Ambassadørerne er vores spydspidser og vores rollemodeller, og de gør et kæmpe stykke arbejde. Det er dem, der tager ud på folkeskoler og inspirerer de unge piger, fordi de brænder for deres fag. Det er dem, der stiller sig op og stiller sig frem, hver gang der skal lys på denne her dagsorden. Og det er dem, der tager fat i de unge kvinder på uddannelserne og inviterer dem med ind i fællesskabet, forklarer Nina Groes.
Et vigtigt fællesskab
Netop fællesskabet for de unge kvinder på uddannelserne er en af de ting, Boss Ladies virkelig har rykket ved. Selv om der fortsat er langt mellem kvinderne på mange af håndværkeruddannelserne, har de i dag et sted at gå hen. Et sted, hvor de kan dele deres erfaringer, deres succeser og det, der er svært, med andre unge kvinder, som forstår, hvad det handler om.
– Vores ambassadører hiver fat i dem, eller også finder de os på Instagram. Næste skridt er, at skolerne automatisk gør de nyoptagne, unge kvinder opmærksomme på Boss Ladies, så vi er sikre på at nå alle. Det står på vores ønskeliste, siger Nina Groes.
Det går den rigtige vej
Selv om kvinder stadig er et sjældent syn på mange byggepladser og håndværkeruddannelser, er der alligevel sket en forandring til det positive i løbet af de seneste år. En lille forandring, når man ser på tallene, men en signifikant stigning, når vi taler procenter.
Ser man eksempelvis på træfagenes byggeuddannelser, udgjorde kvinder 1,2 procent af de nye elever i 2012/13. I 2019/20 var 3,5 procent af de nye elever kvinder. Ser man specifikt på bygningssnedkeruddannelsen søgte 58 kvinder ind på uddannelsen i 2018/19. I 2020/2021 søgte 136 kvinder ind på uddannelsen, hvilket faktisk svarer til en stigning på 134 procent.
Flere og flere trækker med
Interesse, åbenhed og en stor vilje til at skabe positive forandringer. Det er, hvad Boss Ladies i dag oplever fra stort set alle, der kan gøre en forskel, når det gælder kvinder i byggebranchen. Fra folkeskolens UU-vejledere og kommunerne til virksomhederne i branchen.
– Der er ingen tvivl om, at vi er godt hjulpet af samfundsdiskursen lige nu, men jeg oplever også, at rigtig mange i branchen har fået øjnene op for, at kvinderne er en attraktiv arbejdskraft. Ikke bare fordi vi i den grad mangler faglærte, men også fordi det skaber et bedre arbejdsmiljø og genererer anderledes idéer, når der er en mere ligelig kønsfordeling, siger Nina Groes og fortsætter:
– Der er stadig lang vej igen, men vi er faktisk på rette vej.
Kom godt i gang
Der er rigtig meget, der skal ændres, både i branchen og i den enkelte virksomhed, hvis kvinder skal føle sig velkomne. Det handler både om mindset, adfærd og de systemer og processer, som er bygget op over lang tid.
Men der er ifølge Nina Groes faktisk nogle helt konkrete ting, man som virksomhed relativt nemt kan ændre på for at gøre arbejdspladsen mere attraktiv for kvinder:
– Det er nogle simple ting som for eksempel at sørge for, at der er en toiletspand på toilettet. At have arbejdstøj i små størrelser og et tilsnit, der også passer kvinder. At indrette skurvognen sådan så begge køn har privatliv, når de skal i bad. Og at kigge på, om værktøjet måske kan skaffes i et design, der ikke kun er beregnet til store mandehænder.
– Så er man godt i gang. Og næste skridt kunne så være at tage nogle af de mere kulturbetingede ting op til overvejelse. For eksempel, hvordan vi taler med hinanden. Bruger vi de hjælpemidler, vi har? Eller har vi en kultur, hvor det er cool at være stærk mand?
Om Nina Groes
Nina Groes har mere end 10 års national og international erfaring med udvikling og implementering af diversitetsstrategier og samfundskommunikation. Nina Groes er stifter af Divérs, tidligere direktør i KVINFO – Danmarks Nationale Videnscenter for Køn, Ligestilling og Mangfoldighed og tidligere analysechef i Center for Vækstanalyse.
Nina Groes er medlem af en række tænketanke, ekspertgrupper og advisory boards, der er specialiseret indenfor diversitet og ligestilling, herunder formand for Dansk Boldspil Unions (DBU) Diversitetsudvalg, UN Women Nordic, 3F, Børns Vilkår og Københavns Kommunes Ekspertgruppe til Bekæmpelse af Social Kontrol samt en del af formandskabet i Odenses velfærds-taskforce.