Har du spørgsmål?

Udfyld vores kontaktformular og du hører fra os

Kronik i Licitationen: Direktører går sammen for diversitet i byggebranchen

Af Britta Korre Stenholt, adm. direktør i STARK, Jesper Arkil, adm. direktør i Arkil, Michael S. Larsen, adm. direktør i CG Jensen og Torben Enggaard, adm. direktør i Ambercon bragt den 25. august 2020. 

Verden er i bevægelse, men bygge- og anlægsbranchen har gennem en del år stået i stampe, når det gælder diversitet på arbejdspladsen. Medarbejderstaben afspejler ganske enkelt ikke befolkningens sammensætning. Måske fordi størstedelen af branchen er præget af stereotyper, der bidrager til, at vi – om muligt ubevidst – nemt kan komme til at fortsætte ud ad samme velkendte vej, som vi plejer.

Nok er flere begyndt at tale om at få mere diversitet ind på kontorer og byggepladser, men vi kan som branche vinde stort på at sætte tempoet gevaldigt op.

Fordelene ved at bygge på tværs af køn, alder og etnicitet er mange. En ny kost fejer som bekendt rent, imens en gammel kost kender krogene. Med nye indspark kan de erfarne kræfter få nye vinkler på opgaveløsningen i en verden, der kontinuerligt og ufortrødent forandrer sig – tag bare virksomhedernes udviklingspotentiale via et øget og rettidigt fokus på digitalisering og bæredygtighed som eksempel.

Sejler man lige ud i en supertanker, risikerer man at støde på grund. Derfor har vi brug for fornyelse og innovation i byggebranchen – folk med forskellig baggrund, der kan inspirere og hjælpe virksomhederne med at navigere i nye og til tider urolige farvande.

 

Kvinderne er et centralt sted at starte. De udgør halvdelen af Danmarks befolkning, men kun ni procent af byggebranchen – og herunder kun tre procent af håndværkerne. Lidt bedre ser det ud i byggeledelsen, hvor flere kvinder finder vej til først ingeniør- og konstruktøruddannelserne og siden byggepladserne, hvor de i de senere år er begyndt at udgøre en større del af byggeledelsen. I de øverste ledelseslag skal man dog stadigt spejde ualmindelig langt for at finde kvinder. Her er det stadig ”mænd i blå skjorter”, der fylder i landskabet.

Bygge- og anlægsbranchen skal ikke være en lukket branche, det har vi simpelthen ikke råd til. Skal vi have fat i den samlede talentpulje, skal vi rekruttere blandt begge køn. Hertil kommer, at vi allerede i dag mangler kvalificeret arbejdskraft flere steder i branchen – en mangel, der af forskellige årsager kun ser ud til at blive større.

Det er derfor på tide, at vi river byggepladshegnet ned og inviterer kvinderne aktivt inden for. Dels skal vi blive bedre til at fortælle – via de gode rollemodeller, der allerede findes i dag; at der virkelig er gode karrieremuligheder i branchen for de kvinder, der har lyst til at styre kraner, maskiner, byggepladser eller virksomheder for den sags skyld. At byggebranchen er et fedt sted, hvor man i et godt og stolt fællesskab kan være med til at bygge rammerne for fremtidens Danmark.
 

Læs også kronikken i Licitationen. 

Dels skal vi i gang med en kulturændring, hvor vi siger fra over for negativ forskelsbehandling. Her er det afgørende, at virksomhederne tager ansvar for at skabe attraktive arbejdspladser for alle. Derfor er vi i Ambercon, Arkil, CG Jensen og STARK nu gået sammen
om at stifte en årlig og tilbagevendende Byggeriets Diversitetsdag,
hvor vi gennem oplæg, cases, debat og hæderspriser til dem, der gør en forskel, ønsker at inspirere branchen til at arbejde aktivt for mere diversitet. Det behøver nemlig ikke at være så svært.

Vores håb er, at flere virksomheder vil gå sammen med os – og at vi sammen med resten af bygge- og anlægsbranchen kan skabe en sneboldeffekt, der kan være med til at styrke fagligheden, fællesskabet
og forretningen i de enkelte virksomheder.

Vi har som branche rykket os det seneste årti. Men en del har været tilfældigt, så hvor langt kunne vi ikke komme, hvis vi gik sammen og signalerede, at byggebranchen er for alle og at det er den enkeltes kompetencer, det drejer sig om.

Om Byggeriets Diversitetsdag

Byggeriets Diversitetsdag afholdes første gang torsdag den 17. september 2020 klokken 10 – 16 med et tætpakket program fokuseret på, hvordan vi tiltrækker flere kvinder til bygge- og anlægsbranchen. Her vil et bredt udvalg af kompetente oplægsholdere – herunder kvinder, der allerede er en del af branchen – italesætte udfordringer og komme med gode råd til, hvad vi som branche med fordel kan ændre.

Grundet corona-situationen er der i år desværre ikke fri tilmelding til konferencen, der afholdes med et meget begrænset antal deltagere og i henhold til gældende retningslinjer.

Konferencen vil blive livestreamet på byg-dag.dk, hvor man også kan finde yderligere inspiration og mere information om baggrunden for konferencen.

Læs mere om de fire afsendere her.